30 juni 2008

Vecka 31

Efter att ha fått sota halva vecka 30 p.g.a. golfspelande känns det mycket befriande att gå in i vecka 31. Inga krämpor att tala om (lite rygg- och höftont men inget att beklaga sig över). Magen däremot är i vägen hela tiden. I helgen beställde vi skötbord, köpte en liten filt med Laban på och fortsatte vårt projekt nesting. Snart måste man kanske börja tänka på att köpa in förbrukningsvaror (blöjor, tvättlappar, oljor och gud-vet-vad) och dessutom kanske börja packa BB-väskan. Och jaaa, mamma, jag ska snart börja tvätta alla bebiskläder. Har jag tur får jag kanske ihop en halv maskin!

Bebisen: Barnet är nu cirka 40 centimeter långt huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna knappt 6 cm. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut. Barnet har fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.
Vikt ca 1 800 gram.

Mamma: Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd (jo, tack. En trappa och jag flåsar som en hund). Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Läs om förlossningen här till vänster. Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Bild och text lånat från Vårdguiden och Familjeliv.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alltsa manniskokroppen ar sa sjukt ball! Fatta hur allt det har kan fungera! Det ar inget annat an helt otroligt. Fran lysmask till manniska pa 9 manader!

JenJen sa...

Haha, än har vi inte sett det färdiga resultatet... Näsa i pannan? Tolv fingrar och fyra tår? Men jag håller med, det är helt fantastiskt! Man förundras varje dag.