23 juni 2008

Vecka 30

Nu har 29 hela veckor passerat och det är dags att ta sig an stooora vecka 30. Nu är det bara en fjärdedel kvar, och september närmar sig med stormsteg! Bebisen ligger ofta med rumpan till höger och huvudet snett ner till vänster. Ibland tar den spjärn så jag tror att det ska sticka ut en liten fot ur sidan på mig. Ibland är det kullerbyttor och fötterna har då gästspel på vänster sida om revbenen. Ofta har den en egen liten fest därinne. Då är det rejv som gäller. Inatt har jag för första gången fått känna av arga fogar. Varje tillstymmelse till rörelse stack som knivar i höger höft. Utöver det har jag träningsvärk i ryggen efter golfen, men det pratar vi tyyyyst om ;)

Barnet: Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. För förstföderskor fixeras barnet ofta tidigare än för de som fött ett eller flera barn, då barnet kan röra sig ända till slutet. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Många mammor säger att om barnet rörde sig mycket i magen är det aktivt även utanför.
Vikt 1 600 gram.

Mamma: Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören. Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Passa på att börja lagra kolhydrater inför förlossningen. Ät rätt, det påverkar mer än du tror och du kan må mycket bättre.

Inga kommentarer: