09 juni 2008

Vecka 28

Redan vecka 28. Nu har jag hört att nästan alla bebisar överlever en för tidig födsel, dags att pusta ut. Har även gått in i den tredje och sista trimestern, bara tre månader kvar. Vissa tycker att min mage är jättestor, andra tycker att den är ganska liten. Jag tycker den är lagom! Känner fortfarande inte så många krämpor, utan mår riktigt bra faktist!

Barnet: Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna. Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn fixeras sedan med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet. Hjärnan börjar forma de olika vecken, hittills har den varit ganska slät.
Vikt 1 200 gram.

Mamma: Brösten kan börja läcka mjölk. Du har troligtvis ökat åtta till elva kilo eller mer. Om din blodgrupp är Rh-negativ tas ett blodprov för att se om det bildas antikroppar i blodet (men jag är Rh-positiv så det gäller inte). Framöver blir besöken hos MVC allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska (alltså att livmodern växer) och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.

2 kommentarer:

nellie sa...

Fan jag är RH negativ. Jag visste det. Kul att börja bilda antikroppar mot sin egen bebis. Typiskt.

JenJen sa...

Ja, det känns ju kul! Välkommen till världen, här har du lite giftigt blod liksom :-) Nej, men det är ju ganska vanligt och de fixar ju till det där direkt... Bebissugen?