16 juni 2008

Vecka 29

Snart är den här, magiska vecka 30! Nu börjar det kännas som att bebisen har det lite trångt därinne. Populärt just nu är att trycka upp rumpa/huvud/annan hård kroppsdel mot mitt högra revben. Obehagligt när man sitter ner. Det är fortfarande en vilde som bor därinne, ibland sparkar den så hårt att min hand flyttar sig om jag har den på magen :D

Barnet: Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Pojkar väger ofta lite mer än flickor.
Barnet växer och frodas och alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar. Nu är bebisen ungefär lika lång som en vanlig skollinjal, men olika barn är olika långa redan nu.
Vikt ca 1 400 gram.

Mamma: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen och magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.

Imorgon ska vi till barnmorskan igen, då mäts magen och vi får höra bebisens hjärtljud. Det är så mysigt!

Inga kommentarer: