28 april 2008

Vecka 22

Ny vecka, nya tag! Har inte känt av njuren något mer så jag känner mig avslappnad inför resan i helgen. Magen växer och bebisen buffar på därinne. På kvällarna ser jag sparkarna klart och tydligt utanpå magen om jag ligger på rygg. Det är så häftigt!!!

Mamman: Hormonerna som förändras i din kropp kan göra så att tandköttet svullnar upp. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt (note-to-self: boka tandläkartid innan september). Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär (well, not yet. Men det kommer väl...)

Barnet: Från och med den 22:a veckan kallas det lilla livet "barn" istället för "foster". Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Barnet är känsligt för beröring och flyttar sig om du buffar på det. Det dricker och kissar som en del av fostervattnets rening. Ögonlocken täcker hela ögat. Naglarna har vuxit ut och täcker fingertoppen. Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln. Vikt 510 gram.

Inga kommentarer: