21 april 2008

Vecka 21

Njuren känns bättre idag. I lördags krånglade den en del. Om det nu är den som gör ont, men jag känner mig ganska säker på det. Lite tecken på att hormonerna är igång (finnar) och en del slitande på ligamenten i magen gör att jag tror att det är växande på gång därinne... Annars är det underbart att vara gravid just nu, att våren är på g gör ju inte saken värre heller :D

Mamman: Nu börjar en härlig tid. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern, det kan man avhjälpa genom att dricka mycket. På så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt. Undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och miniralvatten kan lindra. Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo (just det, måste väga mig...).

Bebisen: Det har fortfarande gott om plats att röra sig fritt i din livmoder och kan sparka högt upp och långt ner. Ibland kanske du inte känner något alls och då sparkar bebisen säkerligen in mot ryggen på dig. Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältnings-organen. Fostret kissar i magen. Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Längd ca 25 cm och vikt ca 420 gram.

Inga kommentarer: