31 juli 2008

Vecka 35

Nu är det snart vecka 36, men bättre sent än aldrig. Hela vecka 33 och 34 var vi på bilsemester och jag måste säga att det har gått otroligt bra. Lite osmidig är man väl, och på slutet har fogarna i ryggen (och särskilt på höger sida) börjat protestera lite. Och då i princip enbart på nätterna, då får jag gå upp en sväng och röra på mig så brukar det kännas lite bättre. Sover gör jag mest i fyratimmarsperioder, antar att kroppen förbereder för det nya livet! Bebisen sparkar ofta upp mot höger sida på revbenen och ibland gör det så ont så jag nästan tappar andan. Men det är fortfarande helt underbart att vara gravid, älskar min mage!

Barnet: Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland (jag tror inte Klutt besväras av så mycket hicka tack och lov...). Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.
Vikt 2 600 gram.

Mamman: Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du har ökat minst elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Många känner sig lättirriterade nu när bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova (håller med, men jag känner mig inte särskilt irriterad faktiskt). Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite, då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen (vadå, nu förstår jag inte. Efter förlossningen???).

Inga kommentarer: