07 juli 2008

Vecka 32

Ungefär 8 veckor kvar nu. Spännande! Det händer inte så mycket, jag känner mig bara stor, svullen och tung och blir lätt trött. Att promenera är ett minne blott, vaggningsprincipen tillämpas nu till fullo. Vaggar jag för snabbt så säger magen ifrån med sammandragningar vilket är ganska så obehagligt. Att vända sig i sängen, ta sig upp ur soffan eller plocka upp något från golvet efterföljs alltid av ett stönande ljud. Jens säger att det kryper i hans kropp när jag låter sådär, men jag kan inte hjälpa det. Låter kanske jobbigt men jag mår jättebra!

Barnet: De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.
Vikt ca 2 kg.

Mamman: Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar (röra på sig - är det detsamma som att vagga fram???). Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär (kände den första igår!). Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs?

Inga kommentarer: