19 maj 2008

Vecka 25

Vecka 25? What liksom?! Jag tycker jag skriver det varje vecka, hur fort tiden har gått. Det blir väl så när man vill njuta av varje dag av den här underbara tiden samtidigt som man är så otroligt förväntansfull på att få träffa vår lilla produkt! Lite om denna vecka:

Barnet: Nu börjar sista tredjedelen. Det händer inte så mycket utvecklingsmässigt utan barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. Barnet kan känna igen din röst. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade. De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Vikt ca 800 gram.

Mamman: Placeringen av livmodern är vid denna tidpungt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor.

Inga kommentarer: