03 mars 2011

Plockmat

Okej såhär. Otto är inte jätteförtjust i mat. Och med "inte jätteförtjust" så menar jag att han gallskriker sig igenom matstunderna. Glädjeämne däremot är att äta själv. Små bitar bröd, lite ost, gurka, kex och majskrokar har vi provat. Nu vill jag ta det ett steg längre, försöka strunta i mosad mat som ska ätas med sked och gå över till hela måltider med plockmat.

Det jag kan tänka mig skulle funka är:
Kokt potatis/morot/palsternacka/rotfrukt
Majs
Ärtor
Blodpudding
Fiskbullar
Pasta

Någon som provat detta? Jag skulle vilja ha tips och erfarenheter, särskilt proteiner känner jag är en trång sektor och skulle kanske vilja hitta nån korv som inte innehåller så mycket salt men mycket kött. Funderar på att försöka kämpa lite med gröten på kvällen, det är smidigt och mättande och med hälften frukt på skeden så går det hyfsat bra. Vill bara att matstunderna ska förknippas med glädje och som det är idag så är det bara en fight med en missnöjd bebis och det är inte roligt för någon.

10 kommentarer:

Cissi sa...

Hej!
Halkade hit via Tove och hittade ett ämne som passade mig. Min nu 2,5-åring vägrade allt annat än äta själv, och det jag minns, utöver det du skrivit upp är:
- Ris, kladdigt ris som man kan forma till små bollar alt bara äta som det är.
- Korv nämner du ju, får erkänna att vi kapitulerade och gav hotdogs efter 9 månadersdagen
-Sylta! Helt otippat en favorit här. Osäker på salthalten, vi var rätt despo.

Återkommer om jag kommer på mer, minnet bleknar fort... :-)

/Cissi

Jenny sa...

Tack Cissi! Vad roligt med en med erfarenhet, ovärderligt ju. Jag kan erkänna att vi inte är jättenitiska med saltet så förmodligen kommer jag prova med typ falukorv snart. Sylta var ju ett jättebra tips, det ska jag prova!

Jenny sa...

Sigge var väldigt mycket för plockmat och jag hittade då en sida med hur många förslag som helst...har tyvärr inte kvar den men om du googlar så finns det säkert massor. Risoni tyckte jag var jättebra, och små små hemmaköttbullar, och omelett var toppen! Hoppas ni hittar matglädjen, vet hur jobbigt det är med en som skriker sig genom matstunderna :-(

Jenny sa...

Förresten; leverpastej! Fast nu vet jag ju inte alls hur mycket salt det är men vi har gett det eft 8 mån iaf...

Jenny sa...

Jenny: Tack för tipsen. Har googlat lite och det finns ju massor att läsa om det här :) Leverpastej är kanon också ja, det har han fått på smörgås och det gick ner. Hade jag tänkt i de här banorna för två år sen hade vi nog haft en dotter med större matglädje idag tror jag. Denna kamp, jag blir helt vansinnig!

Kinanippo sa...

Jag har alltid tyckt att tapas ar fastligt, klart ottomanen kommer att digga det! Kram pa rej

Lena sa...

Lax! Sjud lite lax i saltfri buljong och dela i mindre bitar. Kokt palsternacka, keso, snabbmakaroner är bra i konsistensen.

Lena sa...

Kidneybönor kanske?

Jenny sa...

Hörru nippokingkong - måste du vara så långt borta så länge?

Tack för dina tips Lena!

C sa...

Hallå du! Ellen vägrade mosmat och från åtta månader ville hon äta själv och vi fick inte mata. Hon åt fiskbullar och korv en masse - och köttbullar. Korven köpte vi på Ica Sabbatsberg - de har en e-nummerfri med högt köttinnehåll. Oklart hur salt den är - jag hade lite dåligt samvete, minns jag, men hon åt och växte. Och köttbullar gjrode jag själv och ibland fick hon mamma scan. Pasta slukade hon - helst penne. Och fiskbullar (och gör så fortfarande - femton bullar på raken utan problem). Blodpudding är ju också bra. Lycka till, du verkar ha bra alternativ. Broccoliträd var också poppis, förresten - och blomkålsträd.