17 mars 2008

Vecka 16

De sensaste 10 dagarna har jag vid tre tillfällen fått små buffningar inifrån magen. Så mysigt! Annars känner jag mig som vanligt, lite halsbränna emellanåt bara. Magen växer och blir hårdare och hårdare. Vanliga kläder är det bara att säga bye-bye till, antagligen för ett bra tag framöver :-)

Mamman: Nu kan man ofta se att man är gravid, i alla fall om man bär tunna trikåkläder. Försök att ha lite ledigare kläder som inte klämmer åt om magen. Kanske är det till och med dags att införskaffa mammakläder. Muskulatur och skelett är nu så pass utvecklat att det vanligt att man börjar känna fosterrörelser, men det kan lika gärna dröja tills vecka 22-24 innan man med känner något. Ditt hjärta pumpar 20 % mer blod än tidigare och det kommer öka upp till 50% i slutet av graviditeten.

Barnet: Fostret mäter cirka 16 cm och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 1,5 liter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare. Navelsträngens fäste flyttar ned på barnets mage för att hamna på rätt plats. Fingrar och tår är tydliga.

6 kommentarer:

Unknown sa...

ikväll ska jag och klutt buffas ihop, även kallat the bonding session!

Pappa Jen sa...

Kan man inte ge honom någon slags näring så att han växer fortare? Typ blomstra eller annan växtnäring?

JenJen sa...

Klutt är ju världens största! 16 cm bebis får plats i min lilla mage. Det är ju helt sjukt. Min gissning är att blomstra får Klutt att sluta växa :-(

JenJen sa...

Och vadå "han"?

Unknown sa...

hahahaha

Anonym sa...

Vecka 16 ,det är inte klokt vad tiden går...både fort och sakta. Vi längtar här efter er lilla Klutt.

Imorgon åker vi till Gräsö för att fira påsk. Mysigt! Istället för solglasögon, får vi ha med oss pulka...

Vi önskar er den bästa påsken man kan tänka sig!

Massor med påskpussar Sara, Johan & Arvid