11 mars 2008

Vecka 15

Nu går det undan, kan inte för allt i världen fatta att det är vecka 15! Har känt av bebisen två gånger, i fredags och igår. It's alive!!!

Mamman: Eftersom fostret lagrar kalcium kan du under den här perioden bli sugen på mjölk. Drick gärna mjölk både nu och senare. Ditt hjärta har växt och har nu 20 procent högre kapacitet för att klara syretillförseln till både dig och fostret. De flesta har nu vuxit så mycket att kläderna börjar bli för trånga. Många drömmer starka livliga drömmar (och skillnaden från innan är???). Man kan känna sig nästäppt och ha lätt för att blöda näsblod när manär gravid även om det är mer vanligt under slutet av graviditeten. Nästäppa beror till stor del på den ökade mängden östrogen samt ökad blodmängd som i sin tur mjukar upp brosk och vävnader vilket gör att man blir täppt i de trånga näsgångarna. Det kan i sin tur göra att man snarkar om nätterna. Blodkärlen kan även vidgas vilket medför att man lättare blöder näsblod.

Barnet: Huden är genomskinlig och man ser blodkärlen. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone. Fostret kan suga på fingrarna. Barnet börjar lagra kalcium för att utveckla skelettet. Fostret har i princip formats färdigt, även ansiktet är klart och tydligt men öronen utvecklas fortfarande lite. Barnet kan hicka. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Om du känner fosterrörelser nu kan det kännas som regelbundna tickningar i magen som pågår i några minuter. Ögonlocken stängs och kommer inte att öppnas igen förrän i sjunde månaden.

1 kommentar:

Unknown sa...

lova att jag får känna bebisen när jag kommer hem!